Els cupaires assenyalen la importància de generar zones de vianants a la ciutat i cercar un model de recollida de residus alternatiu a l’actual que sigui econòmicament viable i ecològicament sostenible

El grup municipal de la CUP ha votat a favor del document del PAESC que s’ha aprovat al ple de l’Ajuntament de dimarts, malgrat ressaltar que “el 15% de les les mesures que contempla el document previstes per abans del 2018 no han estat iniciades”. En aquest sentit, els cupaires han volgut assenyalar que la importància del PAESC no és aprovar-lo al ple de l’Ajuntament, sinó aplicar les mesures que se’n detallen ja que, expliquen els cupaires, “són mesures necessàries per combatre el canvi climàtic a nivell local”.

Segons els document aprovat al ple del dimarts, aquest inclou actuacions urgents i de gran incidència que estaven previstes i que a dia d’avui encara no s’han complert. Els cupaires assenyalen que “les calderes de biomassa previstes pel 2020 i l’ús d’energies renovables a edificis com l’hospital, la piscina de les Comes o al complex Pare Vilaseca encara no s’han dut a terme”. A banda, la CUP Igualada també mostra la seva preocupació davant d’actuacions que considera de gran importància i que no es contemplen al PAESC, com són “la manca d’un model recollida de residus alternatiu a l’actual que sigui econòmicament viable i ecològicament sostenible, o la manca d’una revisió de la mobilitat de la ciutat, l’objectiu del qual sigui la reducció de l’ús del cotxe i es fomenti l’ús de la bicicleta”. En aquest sentit, els cupaires també han volgut assenyalar la importància de generar zones de vianants a la ciutat i la necessitat d’un POUM que planifiqui adequadament la ciutat segons les necessitats actuals.

El PAESC és un document que serveix com a full de ruta dels ajuntaments per complir els objectius que marca la Unió Europea de reducció del 20% gasos d’efecte hivernacle (GEH), l’increment en un 20% de les energies renovables i l’increment del 20% l’eficiència energètica al municipi. A banda, el PAESC també determina que s’han de fer audiències públiques de seguiment del compliment de les actuacions que se’n detallen per tal de conèixer el grau de compliment de les actuacions iniciades i la seva calendarització. No obstant, la CUP Igualada critica al govern de l’Ajuntament que aquestes audiències públiques no s’han fet i demana que “es reactivi el consell mediambiental d’Igualada per tal de fer el seguiment i així dotar-nos d’un òrgan de participació ciutadana per vetllar pel compliment de les mesures en aquesta matèria”. El grup municipal de la CUP també ha criticat la hipocresia i el cinisme del govern Castells ja que, argumenten, “aproven mesures per reduir els gasos d’efecte hivernacle a la vegada que posen una pista de gel que necessitat d’una gran quantitat d’energia, o fan una gran despesa d’aigua en mantenir verda la gespa dels espais verds tot l’any en comptes de respectar el cicle natural de la gespa i deixar que sigui groga”.