La moció,que ha estat aprovada al Ple de l’Ajuntament d’Igualada amb tots els vots favorables dels grups municipals del consistori excepte l’abstenció del PP, ha estat rebutjada al Consell Comarcal i a la Diputació de Barcelona amb els vots contraris del PDeCAT i ERC

La CUP Igualada ha presentat una moció al Ple de l’Ajuntament per aturar l’aprovació de l’actual proposta de decret sobre menjadors escolars públics que proposa el Departament d’Ensenyament. La moció, que sorgeix d’una demanda de FAPAC i del col·lectiu SOS Menjador, té com a objectiu obrir un nou cicle de debat amb la comunitat educativa per tal de crear consensuadament un nou marc regulatiu integral de l’espai del migdia. En aquest sentit, el col·lectiu SOS Menjador insta al Departament d’Ensenyament a trobar la fórmula legal o acord polític amb tots els Consells Comarcals per fer possible que les AMPA que ho desitgin i tinguin el suport del seu Consell Escolar de Centre, puguin continuar fent una gestió pública dels menjadors escolars. El PDeCAT, ERC, els Socialistes d’Igualada i Decidim Igualada s’han sumat a la moció de l’Ajuntament, quedant aquesta aprovada, tot i que ha estat rebutjada al Consell Comarcal. A la Diputació de Barcelona la moció de SOS Menjadors també ha estat rebutjada amb els vots contraris del PDeCAT i ERC.

La moció presentada al Ple de l’Ajuntament defensa que “l’espai del migdia als centres educatius representa un terç de la jornada diària, un temps prou ampli i amb grans potencialitats pedagògiques que a dia d’avui el Departament d’Ensenyament encara no ha entomat i l’ha relegat al, desafortunadament anomenat, servei de menjador”. En aquest sentit, el text assenyala “la necessitat urgent de tractar aquest terç de la jornada com a temps educatiu sota la tutela del Consell Escolar del centre per tal que sigui universal i gratuït, on l’alimentació a càrrec de l’administració sigui veritablement de qualitat i garanteixi l’atenció educativa”. La Plataforma SOS Menjador considera que durant el temps del migdia es podrien treballar aspectes com l’alimentació, els valors humans i la democràcia, tres qüestions transcendents que el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya no està incloent de forma integral a l’espai del migdia. A banda, l’esborrany emès per el Departament d’Ensenyament es limita a regular el sistema d’externalització dels menjadors a través de concursos públics, deixant fora la capacitat dels centres de decidir autònomament, motiu pel qual els cupaires consideren que “aquest és un altre embat contra el sistema públic d’ensenyament i l’autogestió que afavoreix els interessos mercantils per sobre de les necessitats dels infants i les famílies”.