El passat dimarts 25 de setembre el Ple de l’Ajuntament d’Igualada ha aprovat els pressupostos i les ordenances de cara el 2019, gràcies a la majoria absoluta del govern Castells i malgrat els vots contraris de tota la oposició. Aquests pressupostos, que són els últims d’aquest mandat, contemplen 57’4 milions d’euros pel que fa a l’Ajuntament, 59’5 milions d’euros incloent-hi també les empreses municipals i organismes autònoms i, a més, 10’4 milions d’euros pel que fa al Consorci Sociosanitari d’Igualada. La regidora d’Hisenda, Montse Duch, ha destacat la inversió de 8’4 milions d’euros per a la millora de diferents equipaments l’entorn i la via pública, i també la rebaixa de l’IBI del 0,90 al 0,85, fet que implicarà a la pràctica una rebaixa d’un 1% d’aquest impost l’any 2019. A banda, també s’augmenten les taxes en un 2’9%.

Des de la CUP valorem positivament les inversions que es faran a la Teneria, el nou Centre Cívic Nord, el Poliesportiu de les Comes o amb l’Anella Verda, perquè això demostra que la ciutat disposa de diners. Malgrat tot, els pressupostos d’aquest any segueixen en la mateixa línia que els anys anteriors però amb tocs electoralistes, ja que el govern Castells abaixa l’impost de l’IBI l’any d’eleccions quan han estat augmentat els darrers anys i concentra la majoria d’inversions durant el darrer any de mandat. Cal recordar que el PdeCAT es presentava al 2011 com gent d’empresa, però en els darrers anys no hi ha hagut cap gran inversió externa a la ciutat en matèria econòmica: Igualada ha millorat econòmicament en la mesura que ha millorat la dinàmica catalana. L’únic que ha aconseguit el PdeCAT en matèria d’empresa és fer consellera l’Àngels Chacón.

A la cua han quedat reptes cabdals per entomar, com el POUM, la política d’habitatge públic, el comerç igualadí, l’enorme cost del contracte de residus o la situació anòmala de la manca de contracte del servei d’aigua, entre d’altres. Tampoc oblidem l’equidistància del govern davant l’anòmala oferta pública educativa a Igualada i el poc interès en inversió a les escoles públiques d’Igualada, les quals reben 100.000€ en inversions que han de dividir entre els cinc centres, a la vegada que el govern Castells compta com a inversions arreglar la calefacció d’una escola.

Hi ha una llarga llista d’oblits per part del govern del PdeCAT, fent que en aquests més de tres anys, els grans temes de la ciutat no s’hagin tocat. El govern de Castlls va assegurar durant el ple d’investidura que no governaria com si tingués majoria absoluta, però la realitat és que el govern no ha atès cap ni una de les demandes de l’oposició, deixant al calaix propostes de fiscalitat progressiva, reciclatge, educació, memòria històrica, urbanisme i moltes altres. L’únic moment en que el govern Castells no ha obviat a la oposició ha estat quan va fer el pacte pressupostari amb PSC i PP.