La formació d’esquerres torna a publicar els comptes de la Festa Major i recorda que era una pràctica habitual abans de l’arribada de Marc Castells a l’alcaldia

Com en les dues anteriors edicions, la CUP Igualada fa públics els números de la Festa Major 2017, i ha editat una publicació en què també s’inclou una comparativa respecte els anys 2015, 2016 i 2017 que es pot consultar en línia. En aquest sentit, la formació municipalista reclama a l’equip de govern de l’Ajuntament d’Igualada “que sigui ell mateix qui faci aquest exercici de transparència de cara a la ciutadania i que no esperi les peticions del grup de la CUP per fer públics els comptes anualment”, recordant-los que aquesta “era una pràctica habitual abans de l’arribada de Marc Castells a l’alcaldia”.

En termes generals, la CUP Igualada assenyala que “l’augment del 17% de pressupost respecte el 2016 no s’ha vist reflectit en millores en les entitats de cultura popular i els actes organitzats per les entitats, contràriament a allò expressat per l’equip de govern en la valoració de la Festa Major”. En aquest sentit, els cupaires argumenten que “segons les dades dels darrers 3 anys, el pressupost destinat a les cercaviles de cultura popular es situa al voltant del 10% de tota la festa”, assenyalant que “aquest pressupost no ha variat en els darrers tres anys, malgrat l’augment global del pressupost del 17%”. Els cupaires també remarquen “el baix pressupost destinat a les desenes d’activitats impulsades per La Coll@nada, entitat responsables del 20% del total d’activitats i que només ha rebut el 4% del total del pressupost de la Festa Major”.

La formació municipalista retreu que “malgrat les demandes i propostes de nombroses entitats en les darreres edicions, no s’ha fet cap esforç per modificar aspectes relacionats amb els criteris de les actuacions de Festa Major o bé per no entorpir l’espai de cercaviles i cultura popular”. Finalment, la CUP constata que “no s’ha avançat gens en relació al model de gestió de la festa que s’havia reclamat en anys anteriors i que la festa continua necessitant un replantejament a fons per tal de prioritzar les entitats que fan possible la Festa Major”.

L’alt cost del ‘pregó’ i de la sonorització, motius de preocupació

La CUP també en destaca l’alt cost del ‘pregó’ el qual considera “que ha esdevingut un ‘espectacle inicial’ desvirtuat amb un cost que no para d’augmentar any rere any, arribant a la xifra de 26.000 euros al 2017, el 10% de tota la Festa Major”. Segons les dades, els cupaires assenyalen les despeses que inclouen “19.100 euros a l’empresa Iniciatives Events per la producció i execució del pregó, 4.200 euros per a l’actuació musical i 2.700 euros pel lloguer d’una grua”. En aquest sentit, els cupaires apunten que “l’empresa Iniciatives Events va facturar 90.000 euros durant la Festa Major de 2017, el què suposa el 35% de totes les despeses de la festa i augmentant encara molt més la seva facturació respecte edicions d’anys anteriors”.7

El grup municipal també destaca, en comparació amb els exercicis anteriors, “l’exponencial increment de les despeses de sonorització de la Festa Major, font principal d’ingressos de la citada empresa”. En aquest sentit, els cupaires remarquen que “si l’any 2009 la sonorització va representar un 9,5% de la despesa de la FM (uns 25.000€ sobre 266.000€ totals), en vuit anys s’ha triplicat fins arribar a representar un 27,5% (uns 70.000€ sobre 257.000€ totals)”. L’alt increment de la sonorització genera dubtes entre la formació d’esquerres i demanen que “aquestes despeses siguin aclarides i justificades per part de l’equip de govern”.