Els cupaires avisen que l’actual sistema de recollida de residus d’Igualada és ineficaç i que s’anirà encarint cada any

El grup municipal de la CUP s’oposa a la modificació del contracte de recollida de residus aprovada al Ple de l’Ajuntament perquè sostenen “és una despesa més pel consistori i els seus veïns, però també per la manca de valentia del govern Castells per millorar els nivells de reciclatge de la ciutat”. Els cupaires recorden que “la implantació de nous sistemes de recollida selectiva a la comarca ens obliga a repensar el nostre model” i insten al govern “a ser valents i caminar cap al model de recollida individualitzada com ja s’està fent a molts municipis veïns d’Igualada”.

La modificació del contracte, que té com a finalitat l’augment de la freqüència per recollir certes fraccions, respon a mesures correctives que haguessin tingut alguna incidència fa uns mesos però ara arriben massa tard”, sostenen els cupaires, i argumenten que “les primeres xifres mostren que, des de la implantació del Porta a Porta als municipis veïns, que s’ha fet amb deficiències molt importants, el turisme de residus ha augmentat a Igualada”. En aquest sentit, la regidora de la CUP Eva Pedraza va recordar al Ple de l’Ajuntament que “en els darrers dies dos municipis anoiencs que ja apliquen el sistema Porta a Porta han anunciat que han recollit el 90% de residu selectiu, però les dades indiquen que aquesta xifra només correspon al 50% de participació de la població d’ambdues poblacions”. En conseqüència, continua la cupaire “els residus de la gent que no ha participat en la recollida Porta a Porta d’aquests dos municipis han estat portats cap a Igualada i altres municipis que tenen un model de reciclatge voluntari”. En aquest sentit, els cupaires també van recordar al govern de l’Ajuntament que “a Igualada no només tenim un contracte caríssim al que hi anem abocant més diners cada any, sinó que tal i com es presenta la conjuntura sembla que encara ens sortira més car perquè haurem de pagar el tractament i abocament dels residus dels municipis veïns”.

La CUP Igualada sosté que “la solució a aquest problema rau en que el conjunt de la comarca adopti un model de personalització dels residus que permeti pujar l’index de reciclatge, baixar la despesa municipal i aturi el turisme de residus mentre es camina cap al pagament per generació, que implica més justícia social en tant que tothom faria el mateix esforç econòmic i el mateix esforç de reciclatge”. Segons els cupaires, “Igualada no pot quedar-se a la cua de la resta de municipis anoiencs” i insten al govern a “repensar el model actual per tal de caminar cap a un sistema de recollida individualitzat”.

Un negoci rodó per a Fomento

La CUP Igualada va retreure al govern Castells que “les dades de reciclatge d’Igualada són nefastes degut a que a la capital anoienca només reciclen els ciutadans que ho volen fer, convertint el servei en injust perquè tothom paga el mateix”. A banda, els cuparies també van recordar que “la part de despesa que no cobreix la taxa la paguem amb diners recaptats per altres impostos, com per exemple l’IBI”. Eva Pedraza va criticar que “el model actual d’Igualada és un pou sense fons que va augmentant cada any la despesa pública” i va concloure que “l’únic beneficiari amb aquest model és Fomento de Contratas y Construcciones (FCC), l’empresa que ens presta el servei de recollida a Igualada, al Consell Comarcal i també és la propietària de l’abocador on portem les deixalles, que va omplint les seves arques mentre el nostre municipi no para d’abocar-hi més i més diners”.