Valoren que s’ha prioritzat la propaganda a la informació i demanen ser clars en l’absència de beneficis econòmics o de projecció que l’obtenció del guardó tindrà per la ciutat.

La CUP ha afirmat que “des que al gener del 2016 s’anunciés públicament la candidatura a Ciutat Europea de l’Esport, han hagut de passar més de dos anys perquè el govern ens expliqués el projecte, en una reunió mantinguda a meitats d’abril d’enguany”. Critiquen al govern Castells “no haver comunicat amb antelació la candidatura malgrat haver-ne estat fent ressò amb contundència en els darrers mesos”, i apunten que la insistència amb que s’està promocionant la candidatura contrasta amb els beneficis que la ciutat pot esperar-ne en cas d’obtenir el guardó. Consideren xocant que, cas de guanyar, el fet de ser Ciutat Europea de l’Esport 2019 “no servirà per a que el municipi rebi cap inversió de la UE, ni per allotjar actes amb esportistes vinguts de l’estranger, ni cap altra intervenció europea a Igualada”, malgrat que “molts igualadins així ho creuen, i ens ho han manifestat, fruit de l’entusiasta comunicació que l’Ajuntament n’està fent els darrers mesos”.

Un guardó sense gaire competència

Els cupaires assenyalen l’alta probabilitat que Igualada obtingui el guardó pel 2019 “malgrat des del govern s’estigui plantejant com un gran repte”, ja que només hi ha 5 ciutats candidates a tot l’Estat per a 4 guardons. Segons va explicar la regidora Rosa Plassa a la resta de grups, ACES Europe és una entitat privada sense ànim de lucre que, tot i ser reconeguda, no forma part orgànica de la UE. L’entitat lliura cada any el guardó de Ciutat Europea de l’Esport a 4 ciutats de l’Estat espanyol i per optar-hi, cada ciutat ha de pagar aproximadament 1.200€ a l’entitat i preparar un extens dossier sobre l’àmbit esportiu local. Si Igualada aconseguís la distinció, la ciutat hauria d’aportar 5.000€ més i acudir a recollir el diploma a Brussel·les.

En aquest sentit, el grup municipal de la CUP assenyala que “hagués estat més adient haver informat als grups municipals de l’oposició i a la ciutadania en el seu conjunt de la candidatura, per tal d’informar-los que, malgrat la distinció de Ciutat Europea de l’Esport sigui reconeguda internacionalment, aquesta no servirà per atraure diners ni gent a la ciutat, ni tan sols com a acte de promoció exterior, sinó que simplement serà una certificació com a ciutat d’esport, certificació de la qual la ciutat d’Igualada ja en gaudeix”.

Per tot això, la CUP Igualada apunta que “de la mateixa manera que l’alcalde ens té acostumats a fer volar coloms i a gesticular amb gran pompositat aprofitant-se de diversos esdeveniments a la ciutat” consideren que “el fort impuls de la campanya a Ciutat Europea de l’Esport pretén servir més com a eslògan de promoció de l’alcalde Castells durant un 2019 d’eleccions municipals que no pas com a eina de foment esportiu real de la ciutat”.