El govern d’Igualada haurà de decidir quin model de gestió vol, tot i que la ciutat té població suficient com per poder gestionar amb tranquil·litat una gestió pública del servei

Els quatre partits d’esquerra del consistori (ERC, PSC, CUP i DI), van organitzar una xerrada el passat dimecres 14 de març a l’Espai Cívic Centre d’Igualada, amb la intervenció de tres experts de la gestió de l’aigua. L’acte el va iniciar l’enginyera Montserrat Ferrús, tècnica municipal de l’Ajuntament de Capellades, que presta el servei d’aigua de manera directa. Segons Ferrús, “l’aqüífer Carme-Capellades, que és el recurs hídric disponible de la Conca d’Òdena, està sobreexplotat perquè se n’extreu més aigua de la que se’n recapta”. En aquest sentit, l’enginyera va destacar que “el principal problema de l’estat de sobreexplotació de l’aqüífer és que no hi ha prou conscienciació municipal per resoldre el problema de l’aqüífer”, motiu pel qual va assenyalar que “un model de gestió local de l’aigua seria clau perquè permetria adaptar-se al territori i gestionaria amb més transparència les necessitats veïnals i de l’aqüífer”.

Al seu torn, Marc Marrugat, membre del Consell d’Administració d’Aigües de Vilafranca, l’empresa pública que gestiona el servei a Vilafranca, va assenyalar que “a Vilafranca les tarifes són les més baixes dels voltants del municipi degut al bon manteniment de la xarxa”. En aquest sentit, Marrugat va assenyalar que “degut al bon estat de la xarxa pel seu bon manteniment, aquest any hem congelat les tarifes i ampliat les ajudes socials referents a l’aigua: abans de tallar l’aigua per impagaments, serveis socials actuen i es continua oferint el servei en cas de pobresa econòmica”. A banda, el conseller d’Aigües de Vilafranca va recordar que la gestió pública del servei és cabdal per oferir altres serveis relacionats amb la gestió, com per exemple “un servei ecològic per escalfar l’aigua per a aquelles famílies amb pocs recursos econòmics”.

L’acte també va comptar amb la intervenció de Josep Alabern, director-gerent d’Aigües de Manresa, municipi on la gestió de l’aigua és pública. Alabern va declarar que “l’aigua és sempre pública, per tant és sempre de titularitat municipal” i va recordar que “a Igualada s’ha de fer aquest pas perquè l’Ajuntament ha de controlar al gestor, que pot ser públic o privat”. En aquest sentit, el director-gerent d’Aigües de Manresa va assenyalar que “el govern d’Igualada haurà de decidir quin model de gestió vol, tot i que Igualada té una població suficient com per poder gestionar amb tranquil·litat una gestió pública del servei”. A banda, Alabern va assenyalar que la gestió pública facilita el control públic de la gestió a més d’altres avantatges, com per exemple “que no hi ha conflicte d’interessos entre el govern i l’empresa gestora”. En aquest sentit, els ponents van recordar que “ni a Manresa ni a Vilafranca els regidors cobren sobresous per formar part del consell d’administració perquè amb la gestió pública de l’aigua això és incompatible”.