Els cupaires denuncien que es tracta de la tercera maniobra de servitud de Castells cap a les grans superfícies comercials, després dels casos similars de Mercadona i Aldi

La CUP Igualada acusa al govern de Marc Castells de fer “política de curta volada però amb poc risc i gran pompositat per la tercera modificació puntual del POUM que fa amb l’objectiu d’acomodar l’urbanisme de la ciutat a la instal·lació de grans superfícies comercials”. Els cupaires denuncien que “aquest urbanisme a la carta vulnera una concepció de la ciutat que hauria d’estar planificada, i no subjecta al capritx del govern de torn, via la renovació del POUM” i titllen el govern de Castells de “manca de valentia i coratge suficient per liderar aquesta planificació del nou POUM”. A banda, els cupaires lamenten que “l’adjudicació d’aquest establiment, que supera de llarg la magnitud de qualsevol dels altres establiments comercials establerts fins a dia d’avui a la ciutat, s’hagi tramitat i es pretengui aprovar d’esquenes a les entitats del sector que alerten de la complicada situació per la que travessa el comerç local”.

El grup municipal de la CUP critica “el menyspreu del govern Castells per l’opinió i la preocupació de les associacions de comerciants de tota la Conca d’Òdena, que ja es van manifestar contraris a aquesta nova obertura fa uns mesos i que s’han assabentat de la seva propera aprovació per les notícies”. En aquest sentit, els cupaires avisen que “l’ampliació del nombre d’establiments de comerç al detall, especialment d’alimentació, no suposa cap revulsiu per l’economia local ni per la creació d’ocupació, ja que la facturació i els llocs de treball d’aquestes noves grans superfícies serà facturació i llocs de treball que es perdran en altres establiments, grans o petits”.

La CUP Igualada assenyala que la política comercial de Castells és erràtica “perquè s’omplen la boca amb la defensa del comerç local com a signe d’identitat igualadí a la vegada que mostren absoluta servitud a qualsevol proposta de grans cadenes foranes”. A banda, els cupaires troben “incongruent” que el govern impulsi un projecte on s’insta als diferents actors i comerciants igualadins a participar d’unes trobades per consensuar el model comercial de la ciutat (projecte finançat amb fons europeus Retailink i capitanejat per la tinent d’alcalde Àngels Chacón) “si al final la política que s’aplica és la de fets consumats, sense consultar ni tan sols els agents representatius, i sense que el procés de participació s’hagi tancat amb una estratègia comercial de ciutat compartida. Axiò és fer perdre el temps a la gent.”

Una compensació escassa per la ciutat

En un altre sentit, la CUP Igualada critica al govern Castells el procediment pel qual s’han calculat els metres quadrats edificables, els quals “resulten clarament favorables a l’empresa, sent molt minsa la compensació que l’Ajuntament obté a canvi de la requalificació del sòl industrial a comercial”. Els cupaires assenyalen que “les obres a l’entorn de l’Avinguda Catalunya responen únicament a unes necessitats de la pròpia empresa de poder absorbir tot el volum de mobilitat que generarà, però en cap cas suposen una contrapartida que afavoreixi per se la ciutat ni la zona on s’ubica, ja que no es contempla cap mena d’equipament o espai obert del qual pugui gaudir el conjunt de la ciutadania”. En aquest sentit, la CUP Igualada considera que “la cessió de 1.600 m2 a la tercera planta de l’edifici d’oficines és una compensació ben escassa per una modificació urbanística de tant calat”, i adverteix “que els 3.900 m2 de superfície comercial dels que informa la premsa es podran ampliar amb 3.200 m2 més en les plantes 0 i 1 d’aquest mateix edifici, a banda de l’estació de servei que també està prevista i els serveis que s’ofereixin al seu entorn”.