El passat 1 d’octubre el poble de Catalunya va viure una de les fites sobiranes més importants de la seva història. Organitzada la societat de manera horitzontal, l’1 d’octubre va marcar un abans i un després en la societat catalana i en gran part de les entitats que hi conviuen a Catalunya. El massiu vot favorable a l’autodeterminació del poble de Catalunya que es va veure representat l’1 d’octubre, així com la injusta i excessevia repressió policial i judicial comesa per l’Estat español que ha patit tant la societat catalana com els seus representants, ha portat a diverses entitats a veure en la construcció de la república el repte social i polític més gran capaç d’enfrontar-se i superar l’actual règim monàrquic espanyol.

Partim de l’anàlisi que cal apropar més sectors de les classes populars per sumar una majoria suficientment àmplia i guanyar el bloc del 155 en les futures eleccions del 21-D. La construcció d’una societat més justa i equitativa que lluiti contra la fractura de la pobresa s’ha fet impossible en l’estructura patriarcal i repressiva del règim del 78 i per aquest motiu, els grups locals de Som Alternativa, Procés Constituent, Pirates de Catalunya i la CUP Igualada hem trobat un espai en comú estructurat en set punts:

1) Apostem per l’Europa dels pobles i les classes populars. La independència política és l’estatus organitzatiu necessari per a una relació entre pobles d’igual a igual. Federalistes i independentistes anem de la mà perquè defensem que qualsevol unió parteix del reconeixement entre iguals i, per tant, del pas previ que representa la independència de Catalunya. L’internacionalisme avui passa per la defensa i impuls de la República catalana.

2) Cal posar una agenda social en l’impuls de la República. Aquest és un element clau per lligar alliberament social i nacional i per això educació, sanitat i banca pública han de ser polítiques prioritàries per qualsevol govern. No reconeixem l’aplicació de l’article 135 (austericidi).

3) Impuls a la democràcia directa i participativa durant tot el procés constituent. Cal generar el poder constituent, com un procés amb reconeixement institucional però impulsat de baix a dalt des del carrer i des del municipalisme. La lluita i l’activisme han d’anar més enllà de les institucions si volem fer efectiu i real el Procés Constituent.

4) Per construir la República caldrà recórrer a la desobediència per fer front al mur autoritari i conservador del règim del 78. En aquest sentit el marc de treball vol sumar tota la gent que va defensar el referèndum de l’1 d’octubre i les vagues del 3 d’Octubre i el 8 de Novembre.

5) Oposició absoluta a l’aplicació del 155 per part del bloc PP-C’s-PSC. Denúncia dels relats suposadament neutrals i equidistants, davant l’enfrontament de l’aparell de l’estat espanyol contra les institucions catalanes, en un clar escenari desigual on l’estat exerceix clarament d’opressor. Un diàleg sincer i fructífer només es pot establir en igualtat de condicions i des del reconeixement de la nació catalana com a subjecte polític autodeterminat.

6) Exigim la llibertat de tots els presos polítics i denunciem l’espiral repressiu i autoritari de l’Estat des del 20 de setembre amb detencions, violència, empresonaments i amenaces de tot tipus. Una dinàmica a la qual cal sumar-hi el creixement volgut per part de l’Estat de la presència de l’extrema dreta al carrer.

7) Restabliment de totes les lleis aprovades pel Parlament i derogades o anul·lades pel Tribunal Constitucional. Especialment les que fan referència als avenços socials.

Per aquests motius, els grups locals de Som Alternativa, Procés Constituent, Pirates de Catalunya i la CUP Igualada signem aquest manifest conjuntament i demanem a la ciutadania que a les properes eleccions del 21-D votin a aquelles candidatures que tinguin en compte aquests set punts, imprescindibles per derrotar el 155 i impulsar la República catalana. Igualment, instem a la ciutadania a participar d’aquells col·lectius i entitats que apostin pels acords del manifest i contribueixin a eixamplar els sectors de les classes populars per sumar una majoria suficientment àmplia i guanyar el règim del 78.

Sotsignants:

Som Alternativa

Procés Constituent

Pirates de Catalunya

CUP Igualada