Els cupaires consideren que el país està patint un assetjament continu de les grans entitats financeres i asseguren que el pas a entitats ètiques ja no és només una qüestió optativa sinó una necessitat

La CUP Igualada va portar al Ple de l’Ajuntament una moció “per a que el consistori es replantegi la col·laboració exclusiva amb entitats financeres poc transparents i sovint antidemocràtiques i comenci a fer-ho amb entitats del món de les finances ètiques”. La CUP recorda que CaixaBank, Banc Sabadell i altres entitats financeres amb les que treballa actualment l’Ajuntament d’Igualada i les seves empreses municipals han traslladat darrerament la seva seu social fora de Catalunya i per això els cupaires consideren que “l’objectiu d’aquest desplaçament és instaurar l’imperi de la por en la ciutadania per aturar el procés d’autodeterminació democràtic que estem vivint”. La moció va ser aprobada amb els vots favorables de la CUP, ERC, PSC i Decidim, malgrat l’abstenció dels grups municipals del PdeCAT i del PP.

En les darreres setmanes, entitats financeres com CaixaBank o Banc Sabadell, entre d’altres, han decidit traslladar les seves seus socials i fiscals fora de Catalunya argumentant l’actual inestabilitat política, però els cupaires consideren que l’objectiu real d’aquests trasllats consisteix en “estigmatitzar el procés d’autodeterminació que està duent a terme una amplia majoria ciutadana a Catalunya”. En aquest sentit, el grup municipal de la CUP va argumentar que “la revolució que està duent a terme el poble de Catalunya contra el règim antidemocràtic del 78 no pot caminar sola, sinó que ha d’anar acompanyada de les seves institucions més properes, com els ajuntaments”. Per aquest motiu, i atès que els ajuntaments gestionen una part important de l’economia catalana, el grup municipal de la CUP va assenyalar que els consistoris “són els valedors i garants de la defensa de la voluntat popular i del mandat de l’1 d’octubre i per tant han de mostrar a la ciutadania que un sistema bancari alternatiu més transparent i democràtic que respecti la voluntat popular és possible” i afirmaren “que no es pot tolerar cap mena de xantatge a les nostres institucions”.

La CUP Igualada va recordar al Ple que a Catalunya hi ha un tradició de construcció d’instruments de finances ètiques que ja té més de 15 anys, essent Catalunya una de les regions d’Europa amb més presència d’entitats de finances ètiques. Així, entitats com el Coop 57, Oikocrèdit, Triodos Bank, Fiare Banca Ètica o Caixa d’Enginyers entre d’altres, han esdevingut la primera opció financera de moltes persones i entitats. És per aquest motiu que el grup municipal de la CUP va presentar una moció al Ple de dimarts amb l’objectiu que l’Ajuntament d’Igualada i entitats públiques municipals comencin a treballar amb entitats “que compleixen amb criteris ètics a l’hora de realitzar les seves inversions (sostenibilitat, cultura de la pau, drets socials…) i que garanteixin la transparència i democràcia que la ciutadania i les seves institucions es mereixen”. Per altra banda, els cupaires també consideren que “el país està patint un assetjament continu de les grans entitats financeres i que el pas a entitats ètiques ja no és només una qüestió d’ideologia, sinó una necessitat perquè només amb entitats democràtiques es podrà assegurar el mandat popular”.

Aquí podeu llegir la “Moció pel compromís amb la banca i les finances ètiques a Igualada”