Els cupaires posen en qüestió les mesures preses sobre la gestió de residus i el “bon govern” de Castells

El grup municipal de la CUP es va mostrar contrari a l’aprovació de les ordenances fiscals per al 2018 al Ple celebrat el passat dimecres. El portaveu del grup municipal, Albert Mateu, va retreure al govern de Castells “la nul·la pràctica política respecte la fiscalitat d’aquest govern, ja que no accepten aportacions de la oposició i aproven sense consultar” i va recordar al govern que “encara s’espera resposta de la proposta de fiscalitat progressiva presentada l’any passat conjuntament amb ERC i Decidim”. Igualment, els cuparies van posar en qüestió el “bon govern” de Castells acusant-lo de mentir amb l’aprovació de l’IBI, impost que aporta la meitat dels ingressos propis a l’Ajuntament, ja que “si no es disminueix cada any un 0,04 el tipus d’IBI, en comptes d’un 0,02 com enguany, la recaptació final creix en comptes de baixar degut al valor cadastral”, motiu pel qual la CUP els va titllar d’actuar com a “trilers”: “o bé el govern diu que el congelen l’IBI quan no es congela realment, com fa dos anys, o bé diu que deixen d’ingressar 400.000€ quan en realitat el què fan és augmentar-ne l’ingrés per 400.000€, la mateixa quantitat, com passarà l’any vinent”.

Pel que fa a la gestió de residus, les ordenances també inclouen modificacions que la CUP va posar en entredit: d’una banda, a partir de 2018 les famílies podran obtenir fins un 10 o 15% de bonificació de la taxa si utilitzen regularment la deixalleria de la ciutat. Segons el govern, aquest és el primer pas cap al pagament segons generació, és a dir, que tothom pagui segons el que genera. La CUP Igualada considera que la mesura proposada pel govern “no compleix aquest objectiu, ja que les llars que no reciclin a casa poden accedir igualment al descompte a la taxa d’escombraries”. Aquesta mesura, sostenen els cupaires, “suposa un greuge comparatiu per a aquelles llars que sí que reciclin a casa però que no generen residus per a la deixalleria”, ja que en aquest cas no tindrien accés al descompte. El grup municipal de la CUP argumenta que “el pagament per generació hauria d’implicar justícia i la mesura del govern de Castells no ho és perquè les llars que facin l’esforç de reduir els seus residus i no produir-ne per a la deixalleria no es veuran beneficiades”.

D’altra banda, pel que fa a les novetats en la taxa per a les indústries de la ciutat, el govern Castells proposa fer-se’n càrrec del residu industrial no reciclable i aplicar un descompte del 50% el primer any a la taxa d’escombraries variable que pagarà la industria. Des de la CUP es considera que es tracta d’una implementació molt dèbil ja que no es compta amb una valoració acurada de quin és el cost de la recollida de rebuig a les indústries locals i argumenten que “sense aquest estudi de costos, el govern s’inventa sense cap mena de fonament la taxa que pagaran les indústries d’Igualada”. Igualment, els cupaires lamenten que “el descompte que el govern de Castells aplica a la industria el pagarà la ciutadania” i retreuen que “cal tenir un estudi detallat de costos i de generació de residus en general i de les industries en concret per tal de saber exactament si ens surt a compte recollir uns residus que estan obligats a gestionar-se la industria mateixa”.

Nomenaments de càrrecs de confiança

En el mateix ple d’Ordenances Fiscals es va donar compte del nomenament dels alcaldes Serra i Servitje com a càrrecs de confiança del govern de CiU. Com ja havia fet anteriorment en un comunicat, la CUP Igualada va manifestar que “són uns càrrecs amb unes tasques sense especificar, cosa que en dificulta l’avaluació del seu èxit, mentre que compten amb uns sous elevadíssims”, a més de considerar l’elecció de Servitje com una elecció “de partit” mancada de “cap fonament d’experiència professional” en l’àmbit que se li encomana gestionar. Per altra banda, la CUP no entén per què els impostos dels igualadins han d’assumir el cost de contractació de Serra en solitari, quan la tasca que haurà de desenvolupar ja la venia desenvolupant fins ara en el marc de la Mancomunitat de la Conca d’Òdena, formada per 7 altres municipis a més d’Igualada.