Els cupaires consideren imprescindible incorporar la progressivitat que sí van tenir els ajuts universitaris l’any passat i critiquen els nous premis “a l’excel·lència”

El grup municipal de la CUP valora positivament la iniciativa d’ampliar els ajuts a universitaris creats l’any passat als estudis de postgrau, però lamenta la manca de criteris de renda en les bases per a fixar la quantitat econòmica a percebre per part dels estudiants. Així, en el ple de dimarts 28 de febrer, els cupaires han manifestat el seu desacord amb el fet que cada estudiant de màster o postgrau rebi entre 500 i 800 euros en funció dels crèdits matriculats però sense tenir en compte la capacitat econòmica de la seva unitat familiar: “no podem estar a favor que tothom rebi el mateix sense discriminar de quins recursos disposa”. Igualment, des de la formació cupaire es va interpel·lar el govern per conèixer si la convocatòria d’ajuts al transport per a universitaris d’enguany continuarà mantenint els criteris de renda en els barems o bé es prescindirà d’aquesta mesura correctora, que sí va ser tinguda en compte l’any passat però que es desconeix si es mantindrà.

Crítica als nous “premis a l’excel·lència”

A banda de la línia d’ajuts per a màsters, aprovada al ple de dimarts i dotada de 47.000€, la CUP va criticar durament una nova iniciativa que serà aprovada per decret d’alcaldia properament i que el govern de CiU bateja com a “Premis a l’excel·lència”. Dotada amb 40.000€ per repartir entre 40 premis, s’adreça als estudiants que obtinguin les millors qualificacions en la Selectivitat, Formació Professional de grau mitjà i superior, o estudis de Grau Universitari. La CUP considera aquesta iniciativa com “absolutament prescindible”, no comparteix tal despesa amb l’únic objectiu de “premiar amb 1.000€ a qui ja li van bé els estudis” i recorda que en els resultats acadèmics “hi concorren molts altres condicionants socioeconòmics al marge de l’esforç que els estudiants facin” que fàcilment poden representar “situacions de manca d’equitat que són les que l’administració pública hauria de vetllar per mitigar”. Per tots aquests motius des del grup municipal es va abogar en ple per desestimar la proposta i “pensar en altres maneres d’incentivar i millorar el nivell educatiu de tota la població amb mesures més serioses i menys encaminades a que l’alcalde es pugui fer fotos repartint premis i diners entre 40 estudiants cada any”.